Malé DESATERO pro chovatele

02.05.2011 09:38

1. Jsme zvířátka se soumračnou a noční aktivitou (jako většina chovaných hlodavců), což znamená, že přes den odpočíváme a spíme a od soumraku do úsvitu skotačíme. Proto je důležité, abysme měly své příbytky umístěny u vás doma tak, abychom vás v noci nerušily a přes den nerušili vy nás.

2. Klece máme rády velké, spíše vysoké než dlouhé a nízké, protože rády skáčeme a potřebujeme tudíž více prostoru. Když máme vhodnou vysokou klec, nepotřebujeme se tolik probíhat mimo ní. Naopak při menší kleci, budeme vděčni za každovečerní proběhnutí:-). Drátěnku na výrobu klece, použijte s menšími oky a udělejte nám tak tři patra z bytelných dřevěných desek:-).Plno inspiraci pro vhodné klece najdete na internetu.

3. Náklady s námi spojené, jsou nejvyšší v době pořízení, hlavně za klec a vybavení. I když šikovný tatínek by klec jistě zvládl sám. Potřebuji tedy: odpovídající klec, napáječku na vodu (závěsnou, věsí se z venku klece), misku na granulky (taktéž závěsnou), bytelnou dřevěnou boudičku ( abychom se mohly v klidu vyspat), hamak (známý spíše pro fretky, ale nám se v něm také líbí, šikovná maminka ušije). Jako doplněk nám můžete pořídit širokou rouru z lepenkového papíru a vyříznout v ní díru, rády v nich lezeme. Tuto rouru nekoupíte, je to základ na který se motá papír, folie atd. Dále jesličky na seno, bytelnou větev z ovocného stromu, která nám slouží jak na lezení, tak ke hlodání, minerální kámen, nádoba na koupání + písek na koupání.

4. Krmení. Máme rády kvalitní krmení, které sestává především z kvalitních granulí, určených speciálně pro nás s nízkým obshem tuku, např. Vitakraft, Ovator. V kleci musíme mít vždy dostatek sena, jelikož jsme zvířátka s výborným metabolismem a nedostatek potravy, by nám mohl způsobit problémy,které mohou vést i k našemu úhynu. Vodu máme rády převařenou, ale pozor, vždy studenou. Ostaní dobroty jako jsou semínka např. slunečnic, dýní, šípky, rozinky či křížaly, máme rády, ale musíte nám je dávat s mírou, pouze na přilepšenou - MOHLI BYSTE NÁM UBLÍŽIT. Nikdy nám nedávejte tvrdé pečivo, nejsme králíci. Naopak máme rádi čerstvé větvičky z ovocných stromů, bodláky či ostropestřec nebo list pampelišky (pouze z vlastní zahrádky), ale maximálně jednou denně.

Krmíme vždy večer, ve stejnou dobu, nejlépe po proběhnutí. Vodu moc nepijeme, proto nám stačí vyměnit ji jednou za 2 - 3 dny.

5.Běhání. Máme rády, když se večer můžeme proběhnout z klece ven, zvláště, když máme menší klec. Stačí nám 20 - 30 min. Zadovádíme se, vykoupeme se a pak se vrátíme zpátky do klece, abychom se najedly. Místnost, kde budeme běhat, by měla být bezpečná. Žádné skulinky či dráty s elektrickým vedením, protože se rády se schováváme a hryžeme vše, co nám přijde do cesty, tudíž bychom si mohly ublížit. Proto nám prosím zajistěte odpovídající prostředí, jsme přeci jen hlodavci, i když roztomilí. Budete-li chtít, abychom se vracely do klece sami, nejlépe funguje nasypat nám v tu dobu krmení a zarachtat prsty v mističce. Většinou se na tento zvuk naučíme vrátit zpátky, protože se budeme těšit na jídlo.

6. Ochočení. Jsme sice značně inteligentní, ale nejsme psi, tudíš většinou nepřiběhneme na zavolání a hlodat oblíbenou židli budeme i po stopadesáté. I toto vezměte prosím v úvahu, když si nás rozhodnete pořídit.

Činčilky jsou většinou velice přítulné. Přiběhnout ji k sobě můžete naučit pomocí pamlsku a trpělivostí. Volejte na ni jménem a nabídněte jim třeba sušenou jablečnou křížalu. Rozhodně se připravte na to, že jsme zvědavější, než pavlačová drbna a budeme chtít všechno zkoumat a všude vyskočit.

7. Věk. Při správné péči se můžeme dožít až kolem 20 ti let. Průměrný věk je 10 - 15.

8. NEJSME HRAČKY PRO DĚTI.  I když jsme k zulíbání, muckání a tahání rády nemáme. Většinou nám mazlení nevadí, ale všeho s mírou. I vy máte rádi svůj klid a prostor, tak jako my.

9. Koupání. Nekoupeme se tak jako vy ve vodě, ale ve speciálním jemném písku, který nám pravidelně čistěte a vyměňujte. Místo vany nám stačí hluboká miska či skleněná koule.Pprodávají se i speciální nádoby přímo pro nás. Počítejte s tím, že nějaký písek při koupání vyhážeme a nějaký z kožíšku vytrousíme po bytě. Nádobu s pískem nám nenechávejte v kleci. Koupat nám stačí obden. Tuto činnost milujeme a srandovně při ní vypadáme.

10.Kožíšek. Náš kožíšek je jemný a velice hustý. Hustší než u jiných hlodavců, proto se v něm neradi drží parazité a roztoči. I z tohoto důvodu v většině případů naše srst nevadí alergickým lidem.

Přečetli jste si důkladně tyto informace a přesto jste se rozhodli si nás pořídit?

Vy nebudete litovat a my budeme mít radost:-)